W dniu 25 marca 2025 r. klasa 7C uczestniczyła w zajęciach, na których przeprowadzane były doświadczenia z odczynników dostępnych w domowej kuchni. Lekcja otwarta była prowadzona przez dwie nauczycielki; p. A. Zielinską i p. B. Mendak. W zajęciach uczestniczyły również uczennice z klasy 3 A LO realizujące przedmiot chemia w zakresie rozszerzonym. Uczniowie mieli możliwość przekonać się, że kuchnia to jedno wielkie chemiczne laboratorium. Kiedy przekształcamy składniki w potrawy podczas gotowania, smażenia, pieczenia zachodzą procesy chemiczne. Oprócz analizy receptury na wykonanie domowej babki wykonaliśmy doświadczenia. W części chemicznej uczniowie obserwowali następujące eksperymenty chemiczne:
- Czyszczenie srebrnej łyżeczki metodą elektrochemiczną
- Denaturacja białka
- Reakcja ksantoproteinowa – reakcja charakterystyczna dla białek
- Reakcja proszku do pieczenia z kwasem octowym
- Lampa chemiczna z oleju – tworzenie emulsji