Menu Zamknij

“Chemia i biologia w kuchni” – zajęcia otwarte – część chemiczna

W dniu 25 marca 2025 r. klasa 7C uczestniczyła w zajęciach, na których przeprowadzane były doświadczenia z odczynników dostępnych w domowej kuchni. Lekcja otwarta była prowadzona przez dwie nauczycielki; p. A. Zielinską i p. B. Mendak. W zajęciach uczestniczyły również uczennice z klasy 3 A LO realizujące przedmiot chemia w zakresie rozszerzonym. Uczniowie mieli możliwość przekonać się, że kuchnia to jedno wielkie chemiczne laboratorium. Kiedy przekształcamy składniki w potrawy podczas gotowania, smażenia, pieczenia zachodzą procesy chemiczne. Oprócz analizy receptury na wykonanie domowej babki wykonaliśmy doświadczenia. W części chemicznej uczniowie obserwowali następujące eksperymenty chemiczne:

  1. Czyszczenie srebrnej łyżeczki metodą elektrochemiczną
  2. Denaturacja białka
  3. Reakcja ksantoproteinowa – reakcja charakterystyczna dla białek
  4. Reakcja proszku do pieczenia z kwasem octowym
  5. Lampa chemiczna z oleju – tworzenie emulsji

Komentarze

DO POBRANIA

  • jpg elektrochemiczne czyszczenie srebra
    Data dodania: 26 marca 2025 10:36 Wielkość pliku: 126 KB Pobrania: 29
  • jpg IMG_5954
    Data dodania: 26 marca 2025 10:38 Wielkość pliku: 43 KB Pobrania: 20
  • jpg denaturacja białka
    Data dodania: 26 marca 2025 10:36 Wielkość pliku: 58 KB Pobrania: 23
  • jpg IMG_5953
    Data dodania: 26 marca 2025 10:17 Wielkość pliku: 42 KB Pobrania: 24
  • jpg IMG_5951
    Data dodania: 26 marca 2025 10:37 Wielkość pliku: 55 KB Pobrania: 22
Accessibility
sketch-1607599554578
sketch-1607599554578
SONY DSC
SONY DSC
dzien_otwarty01
dzien_otwarty01
285887400_709461147008908_9000696005100899235_n
285887400_709461147008908_9000696005100899235_n
Projekt bez tytułu
Projekt bez tytułu
Zrzut ekranu 2021-09-2 o 13.42.01
Zrzut ekranu 2021-09-2 o 13.42.01