Menu Zamknij

Projekt edukacyjny uczniów klas 7 „Czy w naszej szkole istnieje problem nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży”.

W projekcie uczestniczyli uczniowie klasy 7c, 7d i 7a. Uczniowie, korzystając z uprzejmości naszych Pań pielęgniarek szkolnych, pozyskali dane (bezimienne) na temat wzrostu i wagi uczniów. W oparciu o te dane uczniowie obliczyli BMI każdego ucznia wg wzoru BMI=waga [kg]÷(wzrost)²[m]. 

Wskaźnik BMI po przekroczeniu 25 oznacza nadwagę, wskaźnik powyżej 30 oznacza otyłość. Po wyliczeniu BMI dla każdego ucznia należało ustalić procent osób z nadwagą i otyłością dla danego oddziału. Wyniki przedstawiono w postaci wykresów słupkowych.

Szczególne podziękowania dla Laury, uczennicy klasy 7c, za przygotowanie prezentacji do projektu.

Jeżeli chcesz zapoznać się z wynikami projektu edukacyjnego znajdziesz je poniżej

https://drive.google.com/file/d/185DFABx8zUfIJGZ1WmGMPjSWejGWL–3/view

Na lekcji biologii, uczniowie klas 7, pracując w grupach tworzyli piramidy zdrowego żywienia i rysowali talerze zdrowia.

Piramida Żywienia to graficzne przedstawienie zasad zdrowego odżywiania, opracowane przez specjalistów w celu ułatwienia komponowania codziennego jadłospisu. Ukazuje ona hierarchię produktów spożywczych i ich zalecaną ilość w diecie – od podstawy, która zawiera najważniejsze elementy zdrowego stylu życia, po szczyt, gdzie znajdują się produkty, które powinny być spożywane z umiarem.

Piramida nie tylko pomaga w doborze odpowiednich składników odżywczych, ale także promuje aktywność fizyczną jako nieodłączny element zdrowego trybu życia.

Nowym model zaleceń jest Talerz Zdrowego Żywienia. Jest on najbardziej aktualnym graficznym przedstawieniem obowiązujących w Polsce zaleceń dietetycznych dla konsumentów.

Talerz Zdrowia w sposób wizualny pokazuje, jaką część naszego posiłku powinny zajmować poszczególne produkty.

Talerzowi towarzyszą także zalecenia zdrowego żywienia. Zostały one opublikowane przez PZH w 2020 i są aktualne także w roku 2025.

Najważniejsze zasady zdrowego żywienia:

  1. Spożywaj posiłki regularnie (4-5 posiłków co 3-4 godziny).
  2. Warzywa i owoce spożywaj jak najczęściej i w jak największej ilości, co najmniej połowę, tego co jesz. Pamiętaj o właściwych proporcjach: 3/4 – warzywa i 1/4 – owoce.
  3. Spożywaj produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste.
  4. Codziennie spożywaj co najmniej 2 duże szklanki mleka. Możesz je zastąpić jogurtem, kefirem i – częściowo – serem.
  5. Ograniczaj spożycie mięsa (zwłaszcza czerwonego i przetworzonych produktów mięsnych do 0,5 kg/tyg.). Jedz ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja.
  6. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych. Zastępuj je olejami roślinnymi.
  7. Unikaj spożycia cukru i słodyczy (zastępuj je owocami i orzechami).
  8. Nie dosalaj potraw i kupuj produkty z niską zawartością soli. Używaj ziół – mają cenne składniki i poprawiają smak.
  9. Pamiętaj o piciu wody, co najmniej 1,5 l dziennie.
  10. Nie spożywaj alkoholu.

Źródło:

Talerz zdrowego żywienia – Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej

Komentarze
Accessibility
IMG_7879
IMG_7879
IMG_7880
IMG_7880
IMG_8385
IMG_8385
IMG_8386
IMG_8386
IMG_8387
IMG_8387
IMG_8388
IMG_8388
IMG_8564
IMG_8564
IMG_8576
IMG_8576
IMG_9818
IMG_9818
IMG_9819
IMG_9819
IMG_E7851
IMG_E7851
IMG_E7852
IMG_E7852
IMG_E7853
IMG_E7853
IMG_E7854
IMG_E7854
IMG_E7855
IMG_E7855
IMG_E7856
IMG_E7856
IMG_E7858
IMG_E7858
IMG_E7859
IMG_E7859
IMG_E7860
IMG_E7860
IMG_E7862
IMG_E7862
IMG_E7881
IMG_E7881
IMG_E7882
IMG_E7882
IMG_E7883
IMG_E7883
IMG_E9817
IMG_E9817
IMG_E9820
IMG_E9820
DUUO1652
DUUO1652
IMG_7819
IMG_7819
IMG_7821
IMG_7821
IMG_7826
IMG_7826
IMG_7865
IMG_7865
IMG_7868
IMG_7868
IMG_7870
IMG_7870
IMG_7873
IMG_7873
IMG_7876
IMG_7876
drugie sniadanie poprawione
drugie sniadanie poprawione
Szablon na stronę (2)
Szablon na stronę (2)
FJBX3753-1
FJBX3753-1
Czy znasz
Czy znasz
graqr
graqr
ss_strona
ss_strona