W projekcie uczestniczyli uczniowie klasy 7c, 7d i 7a. Uczniowie, korzystając z uprzejmości naszych Pań pielęgniarek szkolnych, pozyskali dane (bezimienne) na temat wzrostu i wagi uczniów. W oparciu o te dane uczniowie obliczyli BMI każdego ucznia wg wzoru BMI=waga [kg]÷(wzrost)²[m].
Wskaźnik BMI po przekroczeniu 25 oznacza nadwagę, wskaźnik powyżej 30 oznacza otyłość. Po wyliczeniu BMI dla każdego ucznia należało ustalić procent osób z nadwagą i otyłością dla danego oddziału. Wyniki przedstawiono w postaci wykresów słupkowych.
Szczególne podziękowania dla Laury, uczennicy klasy 7c, za przygotowanie prezentacji do projektu.
Jeżeli chcesz zapoznać się z wynikami projektu edukacyjnego znajdziesz je poniżej
https://drive.google.com/file/d/185DFABx8zUfIJGZ1WmGMPjSWejGWL–3/view
Na lekcji biologii, uczniowie klas 7, pracując w grupach tworzyli piramidy zdrowego żywienia i rysowali talerze zdrowia.
Piramida Żywienia to graficzne przedstawienie zasad zdrowego odżywiania, opracowane przez specjalistów w celu ułatwienia komponowania codziennego jadłospisu. Ukazuje ona hierarchię produktów spożywczych i ich zalecaną ilość w diecie – od podstawy, która zawiera najważniejsze elementy zdrowego stylu życia, po szczyt, gdzie znajdują się produkty, które powinny być spożywane z umiarem.
Piramida nie tylko pomaga w doborze odpowiednich składników odżywczych, ale także promuje aktywność fizyczną jako nieodłączny element zdrowego trybu życia.
Nowym model zaleceń jest Talerz Zdrowego Żywienia. Jest on najbardziej aktualnym graficznym przedstawieniem obowiązujących w Polsce zaleceń dietetycznych dla konsumentów.
Talerz Zdrowia w sposób wizualny pokazuje, jaką część naszego posiłku powinny zajmować poszczególne produkty.
Talerzowi towarzyszą także zalecenia zdrowego żywienia. Zostały one opublikowane przez PZH w 2020 i są aktualne także w roku 2025.
Najważniejsze zasady zdrowego żywienia:
- Spożywaj posiłki regularnie (4-5 posiłków co 3-4 godziny).
- Warzywa i owoce spożywaj jak najczęściej i w jak największej ilości, co najmniej połowę, tego co jesz. Pamiętaj o właściwych proporcjach: 3/4 – warzywa i 1/4 – owoce.
- Spożywaj produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste.
- Codziennie spożywaj co najmniej 2 duże szklanki mleka. Możesz je zastąpić jogurtem, kefirem i – częściowo – serem.
- Ograniczaj spożycie mięsa (zwłaszcza czerwonego i przetworzonych produktów mięsnych do 0,5 kg/tyg.). Jedz ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja.
- Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych. Zastępuj je olejami roślinnymi.
- Unikaj spożycia cukru i słodyczy (zastępuj je owocami i orzechami).
- Nie dosalaj potraw i kupuj produkty z niską zawartością soli. Używaj ziół – mają cenne składniki i poprawiają smak.
- Pamiętaj o piciu wody, co najmniej 1,5 l dziennie.
- Nie spożywaj alkoholu.
Źródło:
Talerz zdrowego żywienia – Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej

































