Menu Zamknij

8 listopada DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA

Dlaczego śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia?

  • Ważne jest rozpoczęcie dnia posiłkiem, który dostarczy energii i niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania.
  • Uczniowie, którzy nie jedzą drugiego śniadania, częściej skarżą się na bóle głowy, złe samopoczucie, rozdrażnienie i konflikty z rówieśnikami, a także mają gorsze wyniki w nauce.
  • Osoby, które codziennie spożywają śniadania mają o 16% mniejsze ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, o 18% zespołu metabolicznego, 19% cukrzycy typu 2 i o 20% otyłości, w porównaniu do osób jedzących śniadanie sporadycznie.

Co na śniadanie?

  • Produkty zbożowe pełnoziarniste, np. pieczywo, płatki zbożowe (owsiane, żytnie, gryczane)
  • Produkty mleczne (mleko, jogurt, kefir, maślanka, ser żółty, twaróg) – połączenie w jednym posiłku produktów zbożowych i mlecznych pozwala na lepsze wykorzystanie przez organizm białka znajdującego się w zbożach.
  • Produkty białkowe (wędliny – najlepiej upieczone samodzielnie, pasty z roślin strączkowych lub jajka).
  • Duża ilość warzyw lub/i owoców.

Źródła:

https://pacjent.gov.pl/diety/jak-skomponowac-drugie-sniadanie-do-szkoly

Drugie śniadanie

  • Powinno zapewnić energię na cały dzień w szkole lub w pracy.
  • Najlepiej gdy jest spożywane 3–4 godziny po pierwszym śniadaniu.
Komentarze
Accessibility