Rozpoczęliśmy naszą wycieczkę od zwiedzania Sztolni Czarnego Pstrąga, która stanowi jeden z najdłuższych w Europie podziemnych przepływów łodziami. Sztolnia uchodzi za arcydzieło podziemnej hydrotechniki, wraz z Zabytkową Kopalnią Srebra została wpisana na listę światowego dziedzictwa UNESCO.
Obiekt położony jest na terenie urokliwego Parku Repeckiego. Trasa biegnie kilkadziesiąt metrów pod ziemią. W tajemniczej scenerii, przy świetle lamp karbidowych, pokonaliśmy łodziami odcinek 600 m.
Sztolnia to również obcowanie z przyrodą. Na ociosach można zaobserwować różne gatunki grzybów i formy naciekowe. Krystalicznie czysta woda przyciąga kilka gatunków ryb, w tym pstrągi, od których wzięła się nazwa obiektu.
Muzeum Chleba powstało w 2000r. z szacunku dla historii i z potrzeby serca. Założycielem muzeum jest Piotr Mankiewicz (ur.1941), prywatny przedsiębiorca z pasją, od lat działający w branży piekarniczej, społecznik, miłośnik Górnego Śląska.
Podczas pobytu w Muzeum Chleba uczniowie:
– Obejrzeli film o historii chleba, jego pochodzeniu i tradycjach z nim związanych
– Wysłuchali prelekcji o szacunku dla chleba
– Samodzielnie formowali plecionki z ciasta, wypiekali i konsumowali
– Odbyli lekcję w dawnej klasie szkolnej, uczyli się pisania rysikiem na tabliczkach kamiennych, poznawali historię na rzeczywistych eksponatach
W muzeum znajdują się eksponaty gromadzone przez wiele lat, wszystko co służyło wytwarzaniu chleba i wszystko co o szacunku do chleba zaświadcza. Bo od szacunku do kromki chleba jest tylko krok do szacunku dla najbliższych, do kraju rodzinnego, do otaczającego nas świata.